top of page

Çakmak Türkiye Ekonomisini Değerlendirdi!

Ordu fındık komisyoncusu Osman Çakmak, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Çakmak: “16 yıllık iktidar bu krizi ön görmeli ve gerekli önlemleri almalıydı, sıcak paranın girişi savurganlığa neden olmamalıydı ” dedi.


( Osman Çakmak Ordu Fındık Komisyoncusu)


-Türkiye ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Osman Çakmak; Türkiye ekonomisinde değerlenecek bir şey kalmadı. Çünkü Türkiye‘de devletin en son açıkladığı kalkınma ve ekonomik verilerinde; yüzde 4.50 oranında daralma gözüküyor. Bu da krizin daha hala bitmediğinin yani ilerleyen dönemlerde de devletin ekonomik sıkıntıya gireceğinin göstergesidir. Tabi şimdi her şey seçim endeksli olduğu için ekonomik kriz pek görünmüyor. Bu ülkede ekonominin bu kadar kötü olmasının bir diğer nedeni de tarım politikasının olmaması. Geçmişte ülkeye giren sıcak paranın verdiği rahatlığı bugün üretimden çıkmış, üretimden kendini soyutlamış, ithalata dayalı bir sisteme ulaşmasına neden olmuştur? Bu durumun da ülkede ekonominin daralmasına ve sıkışmasına neden olduğu açık ve nettir.


-Sizce 16 yıllık iktidar ekonomi ile ilgili önlemleri almadı mı, alamadı mı?


Osman Çakmak; Yani almadı-alamadı derken, sıcak para girişinin devamlılığını düşündüklerini sanıyorum. Bununla alakalı zaten özelleştirme adı altında ülkenin çok önemli yerlerini, üstelik üretim aşamasındaki önemli yerleri satıldı. Ele geçen paranın beton yapılara (köprü, tünel, yol vb.) dökülmesi bir savurganlık getirdi. Kısacası savurganlıktan kaynaklanan bir hata zincirinden dolayı bu noktaya geldiğimiz söylenebilir. Samanın, temel gıdalarımızın (patates, domates vb.) ithal edildiği bir konumdayız.


-Pekâlâ, siyasetle ekonomiyi bağdaştırırsanız seçimlerden sonra ekonomi nasıl olacak?


Osman Çakmak; Bu bir belediye seçimidir, iktidar partisi kazanmış ya da muhalefet partisi kazanmış bu çok fark etmez. Belediyecilikte particilik olmamalı. Önemli olan hizmettir. Türkiye’nin geneline baktığınızda yatırımların durduğunu göreceksiniz. Artık ülkede nakit problemi ve güven sorunu var bu durumu özetler nitelikte zaten. Bu nedenle seçimden sonra ülkede bir refahlık olacağını sanmıyorum. Tek temennimiz muhalefet partililerinin başarıları yüksek olursa, iktidarın kendinde bir eksiklik olduğunu hissederek biraz daha politikalarına dikkat etmek zorunda kalacağı düşüncesi.


(Osman Çakmak Röportaj)


-Ekonomiyi canlandırmak için nasıl bir politika izlenmeli?


Osman Çakmak; Ekonomiyi canlandırmanın, Amerikayı yeniden keşfetmenin bir anlamı yok. Şöyle izah edeyim: Türkiye bir tarım ülkesidir bir defa bunun altını çizelim. 4/3’ü su ile kaplı olan bir coğrafyadasınız. Dünyanın göz bebeği bir coğrafya… Burada yapılacak şey köylüyü, üreticiyi, sanayiciyi destekleyecek politikalar geliştirmek bununla beraber bilgisayar çağında kodlamayla, teknolojiyle, ilimle alakalı yatırımlar yapmak ve gerekli destekleri sağlamak. Vergi muafiyetlerini ise tekrar gözden geçirmek gerekir. Bence Türkiye’de topyekûn bir tarım reformuna gidilmeli. Özellikle milli üretimi geliştirecek sabit bir anlayış gündeme gelmeli…


-Türkiye’deki tanzim satışını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Osman Çakmak; Bu yeni bir şey değil, Ordu’ya ilk tanzim satışını CHP getirmişti zaten. Daha önce de belirttiğim gibi tanzim satışı kötü bir şey değildir. Fakat tüm bunların nedeni tekelleşmelerdir. Eğer iyi bir şey yapılmak isteniyorsa, bu tanzim satışları arabalarla değil de mağazalarla yapılmalıdır. Bununla ilgili mağazalar açılmalıdır. Bugün tanzim satışlarına gitmemizdeki en önemli faktör alışveriş merkezlerinin tekelleşmesidir. Artık üretici ürettiğinin değerini alamamakta… Bu da toplumu üretimden soyutlamış tüketim endeksli yapmıştır.


-Orduya da 19 ille birlikte kenevir ekimi izni verildi, bu durum orduyu nasıl etkileyecek?


Osman Çakmak; Bu kenevir işi aslında yeni verilmedi, Tayyip Bey bu sene bunu deklere edince dikkat edilmeye başlandı. Kenevir ekimi kontrol altında olmak kaydıyla geçmiş yıllarda zaten izin verilmişti. Geçtiğimiz günlerde bununla alakalı 19 Mayıs Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ki bunun başında eski MHP Milletvekili Sayın Yalçın Koçak var bir çalışma yaptılar. Biz de Hürriyetten Yalçın Bayer ağabeyimizle birlikte davet aldık. Samsun’un Vezirköprü Nallı Saray diye bir köyüne gittik. Bu köyde sekiz bin yıldan bu yana kenevir üretimi yapılıyormuş. Kenevir üretimini destekliyorum çünkü kullanım sahası çok fazla (tıp, sanayi, tekstil).Tarım il Müdürlüğünden gelen bilgiye göre kenevir üretimi yapmak isteyen köylüler varmış fakat tohum sıkıntısı yaşıyorlarmış. Bu sıkıntı da çözülürse Ordu için iyi bir gelir kaynağı olabilir. Kontrol altına alınabilir ve liyakat sistemine uyularak sağlam bir zeminde akademisyenlerin kontrolüne verilirse ülke için de iyi olabileceğine inanıyorum. Başka Türkiye yok bunun kıymetini bilmeliyiz. Teşekkür ederim…



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page