top of page

Sokak Hayvanları Yine Mağdur!

Karadeniz de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan On Dokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi (OMÜ), bünyesinde açılan Samsun Hayvan Hastanesi sokak hayvanlarına bakmıyor. “Sokak hayvanlarına baktığımızda devlet bize ücret vermiyor” cümlesiyle de gerekçe sunuyor.


Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 5 bölüm 22 ana bilim dalı ve 80’e yakın akademik kadrosuyla birlikte Samsun Hayvan Hastanesine ev sahipliği yapıyor. Karadeniz de ilk ve tek olmasıyla birlikte her türlü hizmeti verecek alt yapısı, 7/24 açık acil kliniği olmasına rağmen kimsesiz sokak hayvanları için hiçbir şey yapmıyor. Hizmetlerini ücrete tabi olarak, devletin döner sermayesi kanunundan yararlanarak veriyor. Daha çok sahipsiz hayvanlarla değil, sahipli hayvanların sağlığıyla ilgilenen Hayvan Hastanesi, Veteriner Fakültesi Dekanlığının belirlediği fiyat politikasına göre yapılan hizmete ücretlendirme getiriyor.



“Sokak hayvanlarına baktığımızda devlet bize ücret vermiyor”


Sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili sorumluluk 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince belediyelere ait. Bu nedenle, Samsun Hayvan Hastanesi sokak hayvanları ile ilgili bir yükümlülük ve zorunluluk taşımıyor. Bu sebeple de sokak hayvanları ile ilgili bir çalışma yapamayacaklarını belirten Hayvan Hastanesi; konu ile ilgili olarak devlet bize baktığımız sokak hayvanları ile ilgili ücret vermiyor gerekçesini sunuyor. Halk tarafından getirilen sokak hayvanlarına ise acil durum olması kaydıyla doktorun inisiyatifine bağlı olarak hayata döndürecek ve yaşatacak kadar müdahale edilebildiğini bu durumda ise ücretlendirmenin hayvanı getiren kişi veya belediye tarafından ödendiği öğrenildi.

Tüm Türkiye de uygulanan belediyelerin “Al- Kısırlaştır- Aşılat ve Bırak” olarak uyguladığı kampanyaların yeterli olduğu gerekçesi de arkasına sığınılan bir diğer bahane. Her geçen gün hayvanlara karşı artan şiddet olayları bu kampanyaların yetersiz olduğunu gösterdi. Bunun sonucunda geçtiğimiz dönem, hayvanlara karşı uygulanan şiddet eylemlerini CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu meclise taşıdı. Tanrıkulu; “hayvana şiddetin araştırılması için komisyon kurulmasını talep etti ve şiddet uygulayanların 2 yıldan az olmayacak şekilde hapisle cezalandırılmasına yönelik yasa teklifi önerdi”. Buna karşılık, seçim öncesi “Hayvan haklarıyla ilgili yeni yaptırımları içeren Hükumet Tasarısını yeni dönemde öncelikli olarak yürürlüğe koyacağız” sözünü veren AKP, ne 2017 yılında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın verdiği tasarıyı kabul etti ne de sonrasın da CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği tasarıyı kabul etmedi. Tüm bu olumsuzlukların yanında, Karadeniz de tek olmasıyla ünlenen ve yeterli donanıma sahip olan Samsun Hayvan Hastanesi de hayvanlarla ilgili yeterli hassasiyeti göstermiyor.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page