top of page

Kadınlar Birlikte Güçlü

Üniversitemiz UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlenmesi Kürsüsü, Akademiden Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Destek Topluluğu ile Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezinin ortaklaşa düzenlediği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” programı, Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.


İnsanlık tarihini incelediğimizde ülkemizi ve bütün dünyayı kapsayan bu uçsuz bucaksız coğrafya, farklı yüzyıllarda, farklı millet ve medeniyetler üzerinde birçok çatışma ve savaşa şahit olmuştur. Bu durumu göz önünde bulundurarak, şiddetin bir çözüm aracı olarak kullanıldığını söylemek çok da yanlış sayılmaz. Yüzyıllardır başvurulan bu yöntem ile hakimiyet kurulan bu coğrafya şiddete meyilli yeni nesillere gebe kalmış,yine yüzyıllardır bu kısır döngü içerisinde bu çocukları dünyaya getirmiştir.

Tarihsel süreç içerisinde bakıldığında yeri gelmiş toprak, yeri gelmiş altın, mal mülk ve servet elde etmek ve cinsiyet üzerinde kurulmak istenen hakimiyet için kullanılan şiddet hastalıklı ruhların eseridir. Günümüzde de çaresinin bulunamadığı bu hastalıklı ruh yapısı yaşamış olduğumuz 21.Yüzyıla kadar sirayet etmiştir.Sonuç olarak şiddetin kökünün,insanlığın varoluşundan bu yana geldiğini görmekteyiz.Şiddet insan psikolojisinde cinsellikten sonra gelen saldırganlık içeren en güçlü ikinci dürtüdür. Şiddetin günümüzde birinci muhattabı maalesef kadınlardır.Fakat bu sadece şiddet olarak degil farklı kulvarlarla karşımıza çıkmaktadır. Şiddet , taciz, istismar, cinayet, eğitim öğretim haklarının elden alınması vb. olarak yüzlercesi üretilebilir.8 Mart dünya kadınlar gününde de bunlara dikkat çekilmek üzere “Kadınlar Birlikte Güçlü” slagonu altında bir araya geldi.



Kadınlar Birlikte Güçlü” slagonu altında, 8 Mart’ta düzenlenen ve Rektör Vekili Prof. Dr. Serkan Soylunun katılımıyla gerçekleşen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.

Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi çalışanlarından Ümran Turgut’un sunumunu yaptığı programın açılış konuşmasını, Üniversitemiz UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlenmesi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver yaptı.

Günün anlam ve önemine kısaca değinen ve davetlilere katılımlarından ötürü teşekkür eden Tanrıöver’in ardından, Akademiden Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Destek Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Şule Aksakal bir konuşma yaptı.


( 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Yürüyüş/ Giresun)


Akdes Cinsiyet Meselesini Kendisine Argüman Edinen Ayrıma Karşı Mücadele Edecek!


Aksakal; “Matematik bölümü öğretim görevlisi olmama rağmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışma yapmama, çocukluk ve gençlik dönemimde çevremde yaşananların büyük etkisi olduğunu belirtmek isterim” dedi. Aksakal, farklı şekillerde de olsa benzer durumlarla ne yazık ki hala karşılaştığını söyledi. Aksakal konuşmasına şunları ekledi; “Alanında yetkin kadınların Cam Tavan Sendromu yüzünden bulundukları kurumlarda daha fazla yükselmediklerini görüyorum bu ve benzeri bir çok duruma şahit oldum” şeklinde ifade etti. Öğr. Gör. Şule Aksakal, kurdukları Akademiden Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Destek Topluluğu (AKDES) ile dil, din, ırk ve özellikle cinsiyet konusunda insanların maruz kaldıkları her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeyi amaçladıklarını ve bu doğrultuda çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Aksakal, “Yaptıkları çalışmalarda büyük destek gördükleri,Giresun Üniversitesi (GRÜ) yönetimine, Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver’e, Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi ile Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü çalışanlarına teşekkür ederek” sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından tekrar sahneye çıkan Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, “Kadınların Konumu ve Sorunlu Alanlar” başlıklı bir sunum yaptı.



Haber; Betül Özdemir

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page