top of page

Kadın Ölümleri Artsa da Çözüm Arayışları Devam Ediyor

Ülkemizde kadın cinayetlerinin artmasıyla birlikte konuya karşı oluşan hassasiyette arttı. Kadın Dayanışma Derneklerinin yaptığı bilinçlendirme çalışmalarını devlette çıkardığı kadınları koruma yasaları ile destekledi.


Ancak yapılan çalışmalar, alınan önlemler veya çıkarılan yasalar her zaman ölümleri engelleyemiyor. Bunlardan birisi de Antalya da yaşandı. Eski nişanlısı tarafından konuşmak istediği söylenerek evinden alınan S.Y. (26) konuşma esnasında gerçekleşen bir tartışma sonucunda N.K. (eski nişanlı) tarafından öldürüldü. Zanlı olay yerinden 50 metre ileride kendi canına da kıydı. Kadınları korumaya yönelik; şiddet ve ölümleri azaltmak hatta tümüyle ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalar şiddet ve kadın cinayetleri tümüyle engellenememişte olsa, toplumsal bilincin oluşturulması ve kadınların cesaretlendirilip haklarından haberdar olması yönünde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.


(foto altı; S.Y. olay yeri)


“Bir kadının en önemli silahı haklarını bilmesidir”

Aile içi şiddeti azalmak için yapılan çalışmaları ele alacak olursak bunlardan en önemlisi olan “6284 sayılı kanun” ile hizmete başlayan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) kuruluşudur. Bu kurum ile şiddet durumları kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Türkiye’nin hemen hemen birçok ilinde bulunan ŞÖNİM’e gerekli koşullarda başvurabilmekte ve kanun ile koruma altına alınan haklardan yararlanılabilmektedir. ŞÖNİM bulunmayan iller de ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri konuyla ilgili bilgilendirme yapmaktadır.


(foto altı; Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ŞÖNİM bilgilendirme afişi)


Yine kendisine haksızlık edilen bireyler “Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ( KEDV), Kadın Adayları Destekleme Derneği ( KA.DER), Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı “ gibi vakıf, kurum ve kuruluşlardan da destek alabilirler. Yeni bir teknoloji ile kullanıma sunulan ‘ Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ olarak geliştirilen (KADES) , kadına yönelik şiddetin hemen bildirilip önlemesiyle ilgili bir teknolojidir. Bu uygulama “Acil destek butonu” olarak telefonlara indirilen, cihazın konum bilgisi açılarak tek tuşla gerekli durumlarda polise ihbarda bulunmaya olanak sağlayan bir acil durum uygulamasıdır.

( foto altı; KADES Acil destek butonu bilgilendirme afişi)


Geçmişte yaşanan ölümler geri alınamasa da gelecekte başka ölümlerin olması engellenebilir. Genel olarak bakıldığında tablo olumsuz görünse de asıl olumsuzluk, biz kadınların kadın olarak haklarımızın bilincinde olmamamız ve haklarımızdan yararlanmayı bilmiyor oluşumuzdandır. Unutmayalım ki biz kadınları şiddete karşı mağdur konuma düşüren erkeğin fiziksel gücü değil, kadınların haklarını yeterince iyi bilmiyor oluşundandır.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page